2018-05-16

Dżem truskawkowy zagęszczony Pektyną

Truskawki za chwilę pojawią się na naszych stołach. Jak dobrze byłoby zachować ich smak na cały rok? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się jakie to proste :)


Potrzebujemy:

2 kg truskawek
0,5 kg cukru
30 g pektyny
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Do umytych i odszypułkowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.

Gotować około 1 godziny.

Odważoną pektynę 30 g wymieszać z cukrem i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając.

Gotować 5 minut.

Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać.

Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do czystych słoiczków.

Słoiczki odwrócić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia. 

Kiedy wieczka słoików są wklęsłe oznacza to, że zawekowały się prawidłowo i przetrwają do następnego lata. 

Smacznego!! 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel